طراحی ، ساخت ، نصب و پوشش سوله مرغداری علاوه بر بکارگیری اصول فنی و عمرانی و اجرای صحیح آن باید نکات و مشخصات مبتنی بر شرایط استاندارد نگهداری و پرورش طیور نیز لحاظ می گردد.
سوله مرغداری را در ابعاد گوناگون می سازند ، اما استانداردترین ابعاد سالن را می بایست در عرض ۱۲ متر و طول حداقل ۷۵ متر می باشد. ارتفاع سالن را نیز از زمین تا لبه سقف ۲/۵الی ۳ متر خواهد بود.
در طراحی ، ساخت ، نصب و پوشش سوله مرغداری پس از بررسی و مطالعات فنی طراحی سازه فلزی و تهیه نقشه های ساخت سازه فلزی ، طراحی فونداسیون ، تهیه نقشه های اجرای سازه و پوشش از نرم افزارهای SAP2000 ، SAFE ، AUTOCAD ، XSTEEL استفاده شده و برای اجرا آماده می شود.
• گودبرداری و خاکبرداری جهت اجرای فونداسیون سوله مرغداری
• اجرای فونداسیون ( قالب بندی ، آرماتور بندی ، نصب بولت ها و بتن ریزی )
• ساخت اسکلت فلزی سوله مرغداری ( پیچ و مهره ای یا جوشی )
• سند بلاست و پوشش اسکلت فلزی با رنگ زینک کرومات با ضخامت استاندارد متناسب با محل احداث سوله
• نصب پوشش سقف سوله مرغداری با ساندویچ پانل پلی اورتان و پوشش با ورق گالوانیزه ۰.۵ میلیمتر
• نصب و رنگ آمیزی پروفیل کشی جهت نصب ساندویچ پانل اورتان
• نصب فلاشینگ های سقف سوله
• نصب درب و پنجره های سوله از ( پو پی وی سی )
• اجرا ، نصب و آب بندی سنگ قرنیز داخلی سالن
• اجرای بتن لیسه ای کف سالن سوله مرغداری
• ساخت محل نصب تجهیزات مرغداری
• نصب تاسیسات سرمایشی و گرمایشی سوله مرغداری
سوله مرغداری در کوتاهترین زمان
از مهم ترین مواردی که در شروع فعالیت مرغداری و تولید تخم مرغ برای کارفرما مطرح می شود قیمت ، زمان ساخت سوله مرغداری و مهم تر از همه نحوه و میزان بازگشت سرمایه است. جهت شروع ، موقعیت جغرافیایی این سوله و تدارک فضای مناسب برای این امر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار باشد. در نتیجه اصلی ترین موضوع در حوزه مرغداری پس از مشخص شدن هزینه ها ، اجرای سازه است.
سوله مرغداری در اصطلاح چیکن شِد نامیده می شود. این نوع سوله ها باید جهت تعبیه ماشین آلات و دستگاه های پرورش طیور ، با دهانه بزرگ ساخته شوند. اما ارتفاع این سازه لازم نیست که زیاد بلند باشد. لازم به ذکر است که کم ارتفاع بودن سوله ها در فصل سرما نیز می تواند از لحاظ تسریع در گرمایش مفید باشد. همچنین این نوع سوله ها در ابعاد وسیع تری نسبت به سایر انواع کاربری سوله ساخته می شوند تا به نوعی در تولید انبوه (mass production) مورد استفاده قرار گیرند.
صنعت مرغداری ، از جمله صنایع مهم و با ارزش در تولید مواد غذایی می باشد. اما ملزومات ورود به این حوزه چیست؟
هزینه های ساخت یک سوله مرغداری به چه صورت است؟
زمان ساخت و اجرای اسکلت فلزی و نصب تجهیزات آن چه اندازه می باشد؟
نحوه ساخت سوله مرغداری
این سازه از لحاظ اندازه ، متریال ، شکل ، ارتفاع و نوع پوشش سقف و دیوار با سوله های دیگر متفاوت می باشند. زیرا در داخل این سوله ها انواع مرغ گوشتی و تخمگذار نگهداری می شود که نیاز به رعایت بهداشت ، بکارگیری تهویه هوای مناسب ، استفاده از دستگاه های تغذیه و آب دهی و … دارد.
ساخت این نوع سوله ها با یکسری استاندارد ها و دستورالعمل هایی همراه است که در هنگام اجرا می بایست رعایت گردد. این موضوع مشخص می کند که یک شرکت سوله ساز باید در خصوص ساخت مرغداری برای پرورش مرغ و تفاوت آن با سایر سازه های فلزی دانش کافی را داشته باشد.
انواع سوله مرغداری
سوله های مرغداری با ظرفیت های متفاوت و با توجه به میزان میزان طیور مورد نظر برای نگهداری ساخته می شوند. تعیین بهینه میزان ارتفاع و در برخی موارد قوسی بودن سقف نیز از دیگر تفاوت های این سازه با سایر سازه های مشابه تلقی می گردد. همچنین در دیواره های این نوع سوله ها به جهت تهویه مناسب و خنک کردن هوا ، از پد سلولزی و یا حوضچه های آب می بایست استفاده شود.
سوله های پیش ساخته برای مرغداری
یکی از عوامل مهمی که در ساخت سوله های مرغداری باید مد نظر قرار داد ، بررسی دقیق موضوع اتلاف زمان است. هر چقد زمان نصب و ساخت سوله کم تر باشد ، علاوه بر اینکه از هدر رفت سرمایه جلوگیری می شود ، مقوله بازگشت سرمایه نیز زودتر اتفاق می افتد. سوله های پیش ساخته از جمله راهکارهای مهم در جهت کوتاه کردن روند اجرای این نوع سازه ها است. همچنین استفاده از ابزار آلات و تجهیزات پیشرفته در ساخت اینگونه سوله ها می تواند سرعت تحویل آن را نیز بالاتر ببرد.
بانک سوله ایران با بکارگیری جدید ترین دستگاه های برش و جوشکاری سعی نموده است که بالاترین کیفیت موجود در ساخت و عرضه سوله پیش ساخته را عملی نماید. در کنار این ویژگی ها ، قیمت مناسب محصولات تولیدی ، توانسته است ما را از سایر رقبا متمایز نماید.
هزینه ساخت مرغداری از صفر تا صد
در بحث هزینه ساختمان و اسکلت مرغداری ، مکان احداث و وسعت احداث بسیار تاثیر گذار هستند. هزینه ساخت سوله همیشه جزو معیارهای مهم برای کارفرمایان و پیمانکاران بوده و هست. اینکه هزینه های ساخت سوله در چه ابعادی و با چه تجهیزاتی ، به چه میزان خواهد بود ، خود جای سوال است. جهت اطلاع از قیمت ساخت سوله باید کلیه جوانب که در ساخت ساختمان های مرغداری وجود دارد را لحاظ کرد. از جمله :
محل جغرافیایی ساخت سوله
متراژ ساخت سوله
متریال به کار رفته در احداث سوله
هزینه حمل و نقل سوله
هزینه های نصب سازه در محل
قیمت تجهیزات جانبی
سوله دست دوم برای مرغداری
احداث سوله خود بخود باعث بالا رفتن ارزش ملک و زمین خواهد شد. اما با هدف کاهش هزینه ها ، می توان از سوله دست دوم استفاده کرد.
سوله مرغداری دست دوم همان سوله های آماده در کارخانه هستند که قبلاً ساخته شده و به مرحله اجرا نرسیده است و دست دوم تلقی می شوند. مزیت این نوع سوله ها این است که بدلیل آماده بودن ، از لحاظ هزینه خرید ، قیمت بسیار مناسبی داشته و زمان حمل و نقل و نصب آن نیز بسیار کوتاه می باشد.
ساخت سوله برای مرغداری
ابعاد سوله های نگهداری و پرورش مرغ بسیار متفاوت و متنوع است. این امر می تواند بر حسب میزان ظرفیت مورد نظر از تعداد طیور و همچنین نوع دستگاه های استفاده شده تعیین گردد. در استاندارد ترین حالت برای اجرای یک سوله جهت کاربری مرغداری می بایست حداقل ارتفاع دیوار 2.70 سانتی متر ، ارتفاع تاج سوله 3 متر ، حداقل عرض 12 متر و کم ترین مقدار طول 75 متر باشد.
نکته مهمی که در هنگام سفارش ساخت سوله باید در نظر گرفت ، محل تعبیه و اندازه هیتر ها ، فضای تاسیسات تهویه هوا و تغذیه طیور و همچنین مکان قرارگیری تابلو برق می باشد. زیرا این موارد علاوه بر اشغال فضا ، نیاز به تامین هوای اضافه ، خروجی هوا ، خروجی تاسیسات ، فاضلاب و … دارند. در نتیجه علاوه بر ارتفاع سوله ، میزان ارتفاع این گونه تجهیزات را هم باید به ابعاد سوله اضافه کرد.
ساخت سوله مرغداری
ساخت مرغداری برای پرورش مرغ گوشتی یا تخم گذار ، مراحل مختلفی دارد که از مرحله تصمیم گیری شروع و تا مرحله تکمیل ادامه دارد. بسته به نوع سازه اعم از سوله نگهداری مرغ محلی و بومی و یا صنعتی ، مراحل ساخت می تواند متفاوت از یکدیگر پیگیری شود. اما در حالی کلی مراحل ساخت ساختمان مرغداری را می توان به صورت زیر نام برد :
تصمیم گیری جهت احداث سوله
تماس با شرکت تولید کننده سوله و ارائه اطلاعات اولیه
توافق بر سر قیمت بین کارفرما و سوله ساز
طراحی فنداسیون و نقشه سوله توسط شرکت سوله ساز
عقد قرارداد فیمابین مشتری و سازنده
تحویل دفترچه محاسباتی از سوی سوله ساز به کارفرما
تائیدیه سازمان نظام مهندسی در خصوص دفترچه محاسباتی و اندازه سوله مورد نیاز
شروع پی ریزی و ساخت فنداسیون
شروع ساخت اسکلت سوله
حمل و نقل اسکلت سوله به محل احداث
نصب اسکلت سوله
دیوار کشی ، نصب پوشش سقف سوله
نصب تجهیزات و تاسیسات و …